de Suikervrije Bier Specialist

Gratis verzenden boven €85,00 (NL)

Gratis afhalen in Enschede

Verzendkosten €6,50 (NL)
cfa6911b80ca0f442f953e05dc72cdeb.gif
Webwinkel Keurmerk
Nieuwsbrief aanmelding
Aanmelden

Geschiedenis van het bier

Bier is de oudste en populairste alcoholische drank ter wereld. De eerste bieren zijn waarschijnlijk door spontane gisting ontstaan. Ongeveer 4500 jaar voor Christus werd in het oude Mesopotamië bier gefabriceerd met behulp van bappir (=gerstbrood). Dit bier werd door de Sumeriëers Kash genoemd. Het is daarom een van de oudste dranken uit onze geschiedenis. Er zijn bierrecepten uit 3900 voor Christus bekend. Ook in diverse oude mythen en legenden speelt bier een rol. Deze brouwsels werden toen wel nog niet 'bier' genoemd. Het is onzeker waar de naam precies vandaan komt, maar meestal draagt men als verklaring het Latijnse 'bibere' aan, wat 'drinken' betekent. Van Dale wijst als etymologische oorsprong naar het Latijnse woordje 'bera'.

In de West- en Noord Europese landen was het gewoon om bier te drinken, dit in tegenstelling tot de landen rondom de Middellandse zee waar het ten gevolge van de Romeinse invloedsfeer meer gewoon was om wijn te drinken. Bier werd daarom vooral geassocieerd met ‘onbeschaafde’ volkeren, zoals de Germanen. De opvatting dat wijn drinken beschaafder zou zijn dan bier drinken, en dat bier drinken een teken van onderontwikkeling was, zou sindsdien lang gemeengoed blijven.
 

Bier in de vroege Middeleeuwen

Bier brouwen in de MiddeleeuwenVoor het gewone volk was bier in de middeleeuwen de gebruikelijke drank. Het was veiliger dan water, aangezien het water in de steden vaak vervuild was. Bier werd bij de bereiding gekookt en gefilterd en was hierdoor veiliger om te drinken was. Het was is die tijd daarom heel gewoon dat ook kinderen op jonge leeftijd bier dronken. Bovendien was bier voedzaam: het bevatte graan en de gist was rijk aan vitamine B en andere nodige stoffen. De bierconsumptie was in de middeleeuwen dan ook zeer hoog in vergelijking met nu: in Nederland dronk men zo'n 300 liter bier per persoon per jaar. Heden ten dage ligt de bierconsumptie een stuk lager: in de jaren negentig van de vorige eeuw werd in Nederland jaarlijks gemiddeld 90 liter bier per persoon gedronken, in 2013 was dit verminderd naar gemiddeld 72 liter bier per jaar.

Het brouwen van bier werd in de middeleeuwen vooral gedaan in kloosters en abdijen, waar het meestal door vrouwen werd gebrouwen. Veelal hadden abdijen een zware en een lichte versie van hun bier, waarbij de zware versie door paters en gasten en de lichtere versie door de nonnen werd gedronken. In de loop van de middeleeuwen kwam een professionalisering op gang en werden in wat nu Duitsland is bierbrouwerijen geopend. Later ontstonden ook de eerste professionele bierbrouwerijen in België en Nederland.
Tot de 14e eeuw werd bier alleen met behulp van spontane gisting gebrouwen. Vanaf de 15e eeuw werd tijdens het brouwen oud bier en later gist toegevoegd.

 

De strijd tussen gruyt en hop

In de middeleeuwen werd bier gebrouwen met gruyt, een bierkruidenmengsel. Net zoals hop werd gruit toegevoegd om het bier langer houdbaar maken en smaak geven. In Vlaanderen en Brabant was gagel destijds het hoofdbestanddeel van gruit. Naast gruit werd hop ook al sinds de 9de eeuw gebruikt. Er is eeuwenlang een concurrentiestrijd tussen de voor- en tegenstanders van gruit en hop geweest. Uiteindelijk werd vanaf de 15e eeuw in Vlaanderen hop steeds vaker gebruikt ten nadele van gagel en vanaf de 18e eeuw gingen ook de andere delen van West-Europa overstag. Het hoe en waarom van de triomf van hop blijft onzeker. Gehopte bieren zouden beter bewaard kunnen worden en daardoor beter geschikt zijn voor transport of zouden gewoon weg lekkerder worden bevonden.
 

Bier in de late Middeleeuwen

De professionalisering van het bierbrouwen die in de middeleeuwen was begonnen was schaalvergroting van de productie een feit. Er werd niet langer alleen voor de lokale markt bier geproduceerd, maar er werd steeds vaker in gehandeld. Vooral in de Hollandse steden Delft, Gouda en Haarlem werd commercieel bier gebrouwen en verhandeld.
het orginele Rheinheitsgebot door Hertog Wilhelm IV van Beieren in 1516 uitgevaardigd
Buiten de steden waar werd gehandeld bleef de kleine brouwer echter bestaan. Vooral in België en het zuiden van Duitsland ontwikkelden zich eigen bierculturen. In Beieren werd in 1516 het Reinheitsgebot ingevoerd, dat voorschreef dat bier alleen uit water, gemout graan en hop mocht bestaan. Voor de vergisting werd het restproduct van de voorgaande brouw toegevoegd. Hiermee werd voorkomen dat brouwers met hun bier konden knoeien. In de 19e en 20e eeuw zou het Reinheitsgebot geleidelijk in heel Duitsland ingevoerd worden, wat grote gevolgen had voor de biercultuur in het noorden van Duitsland.

 

De gevolgen van industriële revolutie

Met de opkomende industrialisering werd het mogelijk op nog grotere schaal bier te brouwen. Nieuwe technieken maakten het voor de brouwers mogelijk om het brouwproces te vereenvoudigen en beter beheersbaar te krijgen.
Een belangrijke ontwikkeling was de verbeterde koelmethode, waardoor het veel gemakkelijker werd om ondergistend bier te brouwen, iets wat tot dan toe alleen in de winter mogelijk was geweest. Dit leidde in 1839 in de Tsjechische stad Pilsen tot de uitvinding van het pilsener. Dit nieuwe ondergistende bier vond al gauw in heel de wereld navolging en werd uiteindelijk het meest getapte biertype ter wereld.

 

20e eeuw tot heden

Door de massaproductie en een wereldwijde verkoop konden tijdens de 20ste eeuw de grote brouwerijen steeds verder groeien. Kleinere brouwerijen kregen het hierdoor steeds moeilijker om nog te kunnen concurreren met de grote brouwerijconcerns. Hierdoor moesten veel kleine brouwerijen sluiten hetgeen ten koste ging van de diversiteit in het bieraanbod.
Sinds 1980 is de aandacht voor de "traditionele bieren" weer sterk toegenomen en verschijnen er opnieuw kleinschalige brouwerijen die de doelstelling "kwaliteit boven kwantiteit" in het vaandel dragen. Er zijn heden ten dage in Nederland ca. 310 brouwerijen actief. Dit lijkt veel, maar is slechts een gering aantal als men bedenkt dat er ooit ca. 840 brouwerijen in Nederland waren.

 

Opkomst suikervrij bier

De combinatie van bier en diabetes is geen gelukkig combinatie voor bierliefhebbers. Veel diabetes patiënten reageren niet goed op het nuttigen van een biertje ten gevolge van de suikers (koolhydraten) die het bier bevat. Sinds 2013 was het door nieuwe technieken mogelijk om speciaal gebrouwen suikervrije en koolhydraatarme te brouwen.
Voor een correcte werking maakt deze website gebruik van cookies.
Webwinkel Keurmerk

Wij verkopen geen alcoholhoudende dranken aan jongeren onder de 18 jaar.
U dient 18 jaar of ouder te zijn om deze site te bezoeken.