de Suikervrije Bier Specialist

Gratis verzenden boven €85,00 (NL)

Gratis afhalen in Enschede

Verzendkosten €6,50 (NL)
cfa6911b80ca0f442f953e05dc72cdeb.gif
Webwinkel Keurmerk
Nieuwsbrief aanmelding
Aanmelden

Wat is diabetes of suikerziekte

Diabetes of suikerziekte is een stofwisselingsziekte waarbij de bloedsuikerspiegel niet op peil blijft. Bij mensen met diabetes lukt het de insuline in het lichaam niet om de bloedsuiker (bloedglucose) stabiel te houden. De officiële naam van de ziekte is diabetes mellitus.

Er zijn verschillende soorten diabetes. De meest voorkomende zijn diabetes type 1 en type 2. Bij diabetes type 1 maakt het lichaam zelf geen insuline meer aan. Bij diabetes type 2 maakt de alvleesklier te weinig insuline aan of de insuline werkt niet goed meer. Type 2 komt met name voor bij ouderen, bij mensen met overgewicht en helaas ook steeds vaker bij jonge mensen.
Meer informatie over diabetes kunt u krijgen bij het Diabetes Fonds of bij de Diabetesvereniging Nederland.

 

Diabetes en bier

Het gebruik van bier wordt in het algemeen sterk afgeraden voor diabetes patiënten. Zeker als deze ook een glutenvrij dieet moeten volgen. De combinatie van diabetes type 1 en coeliakie een combinatie die vaker voorkomt: 5% van de diabetes type 1 patiënten heeft ook een glutenallergie. Coeliakie is echter geen complicatie van diabetes type 1: deze twee ziektes komen naast elkaar voor. Onderzoekers van het LUMC hebben vastgesteld dat een bepaald enzym in ons lichaam betrokken is bij zowel de afweerreactie tegen gluten, als tegen de eilandjes van Langerhans die insuline maken. De combinatie coeliakie en diabetes type 2 komt ook voor, maar dan is er sprake van één auto-immuunziekte, namelijk coeliakie.
 

Diabetes en alcohol

Als iemand met diabetes alcohol drinkt is heeft deze meer kans op een zogeheten hypo. Dat is de situatie waarbij iemand een te lage bloedsuikerspiegel heeft en symptomen kan krijgen als trillen, transpireren, vermoeidheid tot bewusteloosheid aan toe. Een lage bloedsuiker wordt dan niet meer door het lichaam zelf opgevangen. Men kan dan een hypo krijgen. Door het remmende effect op haar werking kan de lever bij alcoholinname geen suiker aanmaken en kan bij mensen met diabetes een hypo ontstaan.
De ervaring leert dat ieder persoon met diabetes weer anders reageert op het gebruik van alcohol. Controleer daarom als diabeticus de bloedsuiker regelmatig. Ook in de uren ná alcoholgebruik kan de bloedsuiker dalen. Voordat men gaat slapen is het dus belangrijk om de suiker te controleren en wat te eten, ook als de bloedsuikerwaarde op dat moment goed is. Door te eten bij en na alcoholgebruik is het mogelijk om een hypo voorkomen. Het lichaam is door de alcohol immers niet in staat om een te lage bloedsuiker zelf op te vangen.

 

Geen gelukkig combinatie

De combinatie van bier en diabetes is geen gelukkig combinatie voor bierliefhebbers. Veel diabetes patiënten reageren niet goed op het nuttigen van een “normaal” biertje ten gevolge van de suikers (koolhydraten) die het bier bevat.
In een glas pils zit ongeveer 6 gram suiker. Deze suikers hebben uiteraard ook invloed op de suikerspiegel van iemand met diabetes. Het eenvoudig weg bestellen van een biertje op een zonnig terras behelst dus voor een diabeticus meer dan bedenken waar hij trek in heeft. Iemand met diabetes moet immers oppassen voor hypo’s, rekening houden met de hoeveelheid suiker per glas en kijken of er wat bij gegeten kan worden. Als men dan ook nog een glutenallergie heeft wordt het nog complexer.

 

Gelukkig is er ook suikervrij bier

Gelukkig zijn er ook bieren die ook suikervrij zijn. Deze bieren maken het mogelijk om toch als diabetes patiënt een heerlijk biertje te kunnen nuttigen, zonder dat dit nadelige gevolgen heeft voor de suikerspiegel en dat men hierdoor het risico loopt op een hypo. Uiteraard blijft het zaak omdat ieder persoon anders reageert op alcohol als diabetes patiënt de bloedsuiker regelmatig te controleren.
Het is daarom zeer goed mogelijk om, mits gebruikt met mate, als diabetes patiënt van een biertje te kunnen genieten.

 
Voor een correcte werking maakt deze website gebruik van cookies.
Webwinkel Keurmerk

Wij verkopen geen alcoholhoudende dranken aan jongeren onder de 18 jaar.
U dient 18 jaar of ouder te zijn om deze site te bezoeken.